السبت، 31 أكتوبر، 2009

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




.











.














.













.












.
















































.





































.


































.































































.






























































.









































.


























.




































.
























.





















i































l





































f







































i




























.






































.


































.


































.










































.








































.



































































.










































.































.



















.













h
















.
























a




























.





















.






















i

























.

























.


















.















































m





































.





















.























a




























.































.
























.

























n








































.




























l





























































.

























f

















.


























.

الخميس، 29 أكتوبر، 2009



الأحد، 4 أكتوبر، 2009

selamat berkonvo

Dikesempatan ini, saya ingin mengucapkan tahniah kepada kawan2 UIAM yang akan berkonvo hujung minggu ni 10-12 Oktober 2009.

tapi jgn jeles, aku dah konvo dulu! kah3
-perasan giler-
-aku nak konvo gak, huhu-


tapi memang tabiat aku suka melaram ngan jubah konvo orang, hehe
ni dah kali ke berapa aku "konvo"..kah3

saba ye..=)

tahun 2003 , konvo along kat uum


الخميس، 1 أكتوبر، 2009

gambar raya

mak yang paling sporting..cantik tak handbag tu? saya hadiahkan kat mak sempena raya ni, sengaja pilih coklat, sebab i love coklat! jadi mak beraya ngan handbag baru, =)

duduk dari kiri : uda, mak, abah, ajib
diri dari kiri: acit, lubayb, anep, adik..
kitorang memang takde warna tema, ikut suka je nak pakai warna ape.. kenapa saya tak pakai songkok? sebab songkok tu tinggi sgt, dah macam katun pulak, hahaha, songkok abah tu
sedih along ngan angah takde beraya bersama

kali ni semua dipaksa memakai songkok, wlwpn tak suka, tapi sebagai penghidup adat melayu! hehe, 3adik2 saya pun tannak pakai samping, tapi dipaksa, ha3, padan muka, lengkap untuk bergambar je, jalan beraya tanggal semua, hihi

angah yang kurindu. kini di mesir. ni gambar dia raya tahun ni. angah balik cepat2 eh..

akhir sekali, gambar raya bersama kawan2 SMAKJ, aktiviti tahunan, waktu ni je la kitorang sempat jumpa..yang tak dapat join jgn sedih, tahun epan ada reunion, dtg la beramai2.
belum kul 8pg dah kuar umah, 2pagi baru balik umah..
balik2 abah tunggu depan tv..
salam tgn abah, tapi abah tarik balik (sambil tersenyum), nak marah tak sampai hati, tapi saya tahu abah marah, tapi saya tak pernak minta maaf dari abah, wlwpun hati saya meminta maaf, tapi tak terluah..
sori abah..

petua awet muda

Dalam mengungkapkan sifat Allah terhadap kecantikan dan keindahan, nabi di akhir zaman, Muhammad s.w.t, bersabda, maksudnya: Sesungguhnya Allah itu Maha indah dan menyukai keindahan (Riwayat Muslim dan Tirmidzi).

``Untuk kekal muda dan menawan, tidak semestinya kita berbelanja beratus-ratus ringgit untuk membeli set alat kecantikkan.

Apa yang boleh kita lakukan ialah dengan hanya mengamalkan petua dan merujuk ayat-ayat yang terdapat pada al- Quran

Begitu juga untuk memperoleh kehidupan yang sempurna dan keluarga bahagia juga kita perlu merujuk kembali kepada al-Quran.

Antara petua awet muda ialah:

1 Amalkan memakan buah buahan sebelum makan nasi, bukan sesudah makan.

2. Elakkan tidur di waktu siang terutamanya selepas solat Asar.

3 Sentiasa mengukir senyuman kerana ia satu sedekah.

4 Amalkan solat sunat pada waktu tengah malam.

5 Memperbanyakkan bacaan al-Quran dan berzikir selepas solat.

6. Digalakkan makan buah kurma.

7. Makan nasi, jangan bersulamkan air

mengapa kita semakin jahat

Sememangnye di dalam Islam, mengingati kematian dan kehidupan selepas mati itu adalah sebahagian dari "motivation factor" kepada seseorang untuk menigkatkan keimanan, amal soleh dan mencegah &mengawal diri dari melakukan maksiat.

Kita selalu dilatih, dimotivasikan, dikursuskan, dibrainwashkan,
dinasehatkan, disarankan, dan ada yang dipaksa untuk buat improvement
untuk syarikat dan diri kita. dalam masa yang sama juga kita ada membuat personel OBJECTIVE dan TARGET dengan SCHEDULE yang lengkap.

Umpamanya;

1)Dari bujang > kahwin > anak2

2)Daru pakai moto kap > kancil
> myvi > harier >seterusnye..

3)Badminton
> Golf

4)Rumah sewa
> rumah murah > rumah teres > banglow...

5)Tv 14' --- 21" --- 29" ---- plasma tv...

6) Sg Pisang
> Port dickson > langkawi > Hadnyai > bangkok..

7) Dalam semua segi kita nak kan perubahan kearah yang lebih baik dan
glamour...

TETAPI...

KITA JUGA LUPA...

SEMAKIN BANYAK KITA KECAPI KEJAYAAN, SEMAKIN HAMPIRLAH SAAT KEMATIAN
KITA....

DITAKUTI SEMAKIN BERJAYA, KITA SEMAKIN LUPA, SEMUA YANG KITA DAPAT ADALAH PEMBERIAN TUHAN...

SETIAP KALI KITA BUAT ACTION PLAN ATAU BUAT REVISION, BERAPA BANYAK KAH
KITA MASUKKAN ITEM ITEM YANG MEMBAWA KEARAH "PERSEDIAN UNTUK MATI"

umpamanya"

1)tak sembahyang
> pastikan sembahyang > jadikan amalan....

2)banyak maksiat
> kurangkan > tinggalkan...

3)sedekah RM1.00
> RM10.00 > RM100.00/

4)sembahyang dirumah
> sembahyang di surau/mesjid....

6)5 jam sehari menonton TV
> 3 jam TV & 2 jam majlis ILMU....

7)3 jam baca suratkabar/majallah/internet
> 2 jam majallah/surat
khabar/internet & 1 jam membaca AL QURAN /selawat , zikir.

8)Apa apa aktiviti yang hasilnya adalah untuk AKHIRAT.

Tetapi apa yang banyak berlaku pada ZAMAN AKHIR ini ialah PERSONAL
improvement banyak kepada kearah KEDUNIAAN SEMATA.

Jadi samalah kita membuat BALANCE ACTION PLAN, BALANCE OBJECTIVE & TARGET
dan BALANCE IMPROVEMENT.

Tuhan beri semua makhluk didunia ini 24 jam sehari, tiadalah seorang pun yang mendapat kurang atau lebih barang sesaat pun...

Tuhan juga memberi kita peluang untuk menggunakan masa yang ada untuk di manafaatkan... dengan sebaik mungkin..

Semoga tuhan terus memberi kita petunjuk dan hidayah untuk kita berjaya
di dunia dan akhirat.

الثلاثاء، 29 سبتمبر، 2009

Andainya perempuan tahu

Lelaki juga boleh menjadi seseorang yg begitu sensitif dan mengambil berat (prihatin).


Jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tak semestinya cantik. Cukup dgn budi bahasa dan kesopanan yg tinggi. Malah lelaki boleh menyukai wanita yg mempunyai banyak persamaan dengannya samada dari segi pemikiran atau minat. Oleh itu, banyak yg boleh dibualkan atau dikongsi bersama.

Kebanyakan masa, lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar yg dirasakan oleh seorang wanita.

Lelaki cuba menonjolkan sikap kelakiannya utk menambat hati wanita...

Lelaki memang dilahirkan dgn perasaan yg kuat terhadap wanita..sebab itu mereka suka melihat wanita, menjeling wanita dan menonton Baywatch! Atau mencuci mata di tepi pantai atau swimming pool.

Bila lelaki selalu berdalih dan cakap.."Emm..tengoklah dulu", "kalau tak keluar tak boleh ke?"..itu seringkali bermaksud dia berkata tidak atau kurang setuju.

Bila lelaki cakap direct to the point dalam sesuatu hal, dia sebenarnya ingin bersikap jujur dan berterus-terang dan mengharapkan wanita memahami maksudnya.

Adalah biasa lelaki cemburu terutamanya apabila perempuan asyik menyebut nama lelaki lain atau perempuan itu diganggu lelaki lain secara langusung atau tidak.

Lelaki tak boleh belajar kesemuanya pasal perempuan dari library atau buku semata2. Oleh itu mereka selalu keliru dengan sikap perempuan..dan tak faham kenapa perempuan bersikap begitu begini...(bace lah buku “men a from mars, women r from venus)


Betapa hebat pun lelaki itu bersikap romeo dan 'flirting' dengan ramai wanita (aka: gatal)..dia tetap hanya ada seorang teman wanita yg istimewa...yang lain hanya kawan..:) (boleh caya ke?, percaya la)

Bila lelaki tertengok dada wanita dan wanita itu menyedari...maafkan saja. Kebanyakan lelaki tak sengaja..(naluri semulajadi-tp elok tundukkan pandangan!)..Mereka merasakan kejadian wanita itu begitu indah!

Bila sesuatu hubungan putus di tengah jalan, lelaki juga rasa bersedih..cuma dia tak menunjukkannya kesedihannya di depan orang (bukankah itu ego?)

Bila seorang perempuan meminati seorang lelaki, perempuan itu patut bagi hint! Mana tau lelaki itu juga menaruh minat. Senang usahanya nanti...

Kebanyakan lelaki cukup lemah dgn air mata perempuan. Mereka lebih tewas sekiranya air mata itu mengalir dari perempuan yg dikasihi. Sebab itu dikatakan air mata senjata perempuan.

Lelaki bukanlah sempurna 100%, walau bagaimanapun rupanya atau pandangan luarannya. Jadi, perempuan janganlah mengharapkan semua yg hebat dari lelaki! Mereka juga normal dan mempunyai kelemahan!

~(*-^)~ y0u'll never walk alone... insyaallah

الجمعة، 18 سبتمبر، 2009

I'ed Mubarak

01 SYAWAL 1430 H
20 September 2009
AHAD

الخميس، 10 سبتمبر، 2009

cUtI


Pelajar-pelajar UIAM sudah mula bercuti minggu ini sehingga 28/09/09.

budak2 U lain jgn jeles, hahaha..

ada seawal hari rabu dah balik kampung..

hampeh betul, aku hari-hari akhir ni lak ada midterm exam, org sibuk kemas nak balik, aku sibuk bce buku, naseb baik dapat naikkan semangat semula..huhu

tapi ada segelintir yang balik lewat, nak ambil peluang iktikaf di masjid uiam di 10 malam terakhir ini-murni sungguh hati mereka-..

aku mengucapkan selamat balik kampung kepada semua.
mesti seronok berpuasa seminggu di rumah

ps: rasa lapang je bila dah bersara ni, rasa ringan je

الاثنين، 7 سبتمبر، 2009

اجتماع العام السنوي


بسم الله الرحمن الرحيم.

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

دعوة إلى برنامج "اجتماع العام السنوي" و " الإفطار الجماعي".

يسعدنا أن نفيدكم علما بأن نادي اللغة العربية وآدابها سيقيم برنامج اجتماع العام السنوي لعام 1430هـ. ويتشرف النادي بأن يدعو جميع أعضاء النادي من الطلبة والأساتذة من قسم اللغة العربية وآدابها. الدعوة أيضا لوكيل من كل جمعية الطلبة في الجامعة الإسلامية العالمية بماليزيا.

يهدف هذا الاجتماع لتقديم تقريري من أمين السر وأمين الصندوق للنادي. ثثم لإعلان أعضاء الهيئة العليا التنفيذية الجدد للعام 2009/2010.

سيكون هذا الاجتماع على النحو التالي:

التاريخ : 09/09/2009 (يوم الأربعاء)
المكان : Mini Auditorium
الزمان : 3:00 مساء - 5:30 مساء.

الخطابات المعتمدة للغياب عن المحاضرات جاهزة ومتوفرة للمشتركين.

ثم في الساعة السادسة مساء اليوم نفسه، سيكون الإفطار الجماعي لجميع أعضاء النادي.
تدارس-إفطار-صلاة المغرب-تذكرة-صلاة العشاء-صلاة التراويح-وجبة خفيفة-انصراف.


السبت، 5 سبتمبر، 2009

tak ingat la..huhu

Assalamualaikum

tak penah jawab tag, dah sll kwn bg taq tapi malas nak buat.haha, sebagai meraikan kawan yang dalam sedih aku buat la, semoga dia gembira...

ni tag pasal zaman kanak2..masalahnya ingatan aku ni lemah, byk dah lupa, penat aku recall, tak dapat2..ni je la jawapan jujur yang dapat aku beri..harap tak salah fakta, hehe

1.Siapakah nama kawan rapat anda sewaktu kecil?

waktu kecil tu takrifnya bape tahun??5 tahun? 10 tahun? kira sekolah rendah la kan?..

kawan baik aku masa sekolah rendah dulu nama dia zayani ismail, budak kg aku, dulu sekolah kat SK LKTP Ayer Hitam..kawan sebaya aku kat kg dulu ada 5orang je, faiz, zaman, arwah fendi, zayani dan aku. selalu g sekolah tumpang kete ayang zayani. mmg sll balik sama, zayani pun sll tumpang aku balik skolah, tgk ayah sapa sampai dulu, kalau ayah aku sampai dulu aku ngan zayani balik ngan ayah aku la, dah cam adik beradik lak..

bila naik sekolah menengah kitorang sume berpisah ikut sekolah masing2, zayani kat Sekolah Tinggi Kluang, aku kat SMAKJ, dekat je sekolah kitorang, tapi tak pernah jumpe..

2.Apakah permainan masa kecik yang anda ingat

permainan? yang aku ingat dulu pas habes sekolah pagi nak tunggu sekolah agama petang biasa kitorang tak balik umah, stay sampai petang, waktu ni la kitorang main polis entri atau main kat pra sekolah punya playground...dulu comel2 lagi, hehe
Lagi kdg2 main wau kat kg, buat sendiri atau beli kat kedai.

3. Kalau anda bergaduh dengan kawan anda

aku penah gaduh ke? ceh, bajet baik je...alaa gaduk budak2, kalau gaduh kitorang bergusti la. pernah gaduh ngan kwn nama dia qayyum, aku lempang dia, pastu tolak dia jatuh, kepala dia kene bucu meja, habes luka..pastu, apakah naseb yang aku terima? takde pape pun..aku kan budak baik, jadi tak kene denda..hahaha

4.Di kawasan manakah tempat faveret anda bermain
kalau kat kg abah tak bagi kuar main, dulu penah kuar main basikal pusing kg, pastu makan (curi) rambutan orang tanpa rasa bersalah, balik umah kene marah ngan abah, habes kene sebat, abah garang giler dulu, orang nak kuar jalan2 pusing2 kg pun tak baik, jahat giler, tapi skrg da fhm npe abah xbg kuar. tq abah, syg abah...=)
jadi, tempat aku main kat sekolah la. tu je la peluang aku nak main, kitorang sll main kat playground pra sekolah tghari masa tunggu sekolah agama petang, masuk sekolah petang bau dah masam, hahahha.

5. Apakah cita-cita anda masa kecil?

ape lagi kalau bukan nak jadi cikgu, dah mak bapak aku cikgu..tiga pilihan dulu masa cikgu tanya nak jadi ape-cikgu-polis-bomba, kah3

6.Apakah rancangan kartun atau rancangan tv yang anda masih ingat sampai sekarang?


yang aku ingat, ultramen sebab byk siri-ada keluarga ultramen lagi-. pastu tomatoman, lagi ape name katu telur tu?lupe dah aku..

7. Makanan ringan apakah yang anda borong di kedai?


super ring!! sedap gler dulu..tapi pastu kawn cakap jajan tu cam sampah, terus takut nak makan..huh

8. Nyatakan seorang rakan zaman kanak-kanak anda yang anda teringin sangat nak jumpa sekarang

tak tau la sape..ramai je kawan2 sekolah rendah dah hilang, sb dari kg aku ada 4 orang je, tu je la yang masih jumpe2..yang lain2 mane ntah diorang..huhu

9. Apakah gelaran anda masa kecil?

mimilomatikus...ni abg aku la bg, suka2 je panggil aku tikus. masa kecik dulu bese la gg susu depang patah, dah rongak, pastu mak cakap tikus langgar gigi mimi mase tido, dh kene panggil tikus..huhu

10.Nyatakan seberapa banyak rakan blogger yang anda ingin tahu zaman kanak-kanaknya.

sape ek? nabilah hasan la..sila buat e nabilah..ape la citer dia nanti,heheh

الأربعاء، 2 سبتمبر، 2009

صرت عما!!


Assalamualaikum...

aku nak ucapkan tahniah-walaupun macam dah terlambat-kepada Along dan Kak Dila yang baru menimang cahaya mata mereka yang sulung, yang merupakan cucu sulung abah dan mak.

Dan aku dah jadi pak cik sekarang!..sedikit teruja la. tapi tak tau nak dipanggil ape. kalau ikut aku anak ke-5 adatnya panggil pak uteh, tapi cam tak best je..panggil ikut nama timangan kat umah lagi la kelakar, hahaha..nanti la aku pk..susah2 panggil uncle fahmi je,jgn pggl pak lubayb sudah!!.kah3.

Nama diberi MUHAMMAD ARIF AKASYAH. Dilahirkan pada 21 Ogos 2009 bersamaan 30 syaaban..sama ngan besday hubby 30 syaaban..hehe-ngada2-.

k, ni gambar dia berumur 4 hari:


الأحد، 30 أغسطس، 2009

kepelikan ramadan

tengah sedap2 ngunyah kurma + telan koko radix ngan rumet pagi tadi, tetibe azan subuh berkumandang..

masing2 menuju ke bilik masing2, sorg ckp :"tido2!!"

aku berseloroh m'bls:"telah masuk waktu tido bagi daerah gombak dan kawasan yang sewaktu dengannya"..hahaha

"ape korang ingat waktu azan menandakan telah sampai waktu untuk tido?!"

tapi inilah realitinya, antara fenomena yang berlaku di bulan ramadan..

di bulan awal ramdhan tahun ini, bbrp pejabat uia dipecah masuk. di bulan ramadan ini, kita masih dihidangkan dengan berita kemungkaran yang tiada noktahnya..

antara kepelikan bulan ramadan ialah apabila masuk bulan ramadan, setan akan di"penjara" dan tidak dapat menggoda manusia..tapi yang lebih pelik bile tak setan pun masih byk kemungkaran berlaku di bulan ramadan yang mulia ini..

kenapa ini berlaku???

kerana..hanya setan yang diikat, tetapi KAWAN BAIK setan itu masih bermaharaja lela..siapa kawan setan itu? sedah tentulah makhluk yang sama angkuhnya seperti setan iaitu NAFSU.

dalam setiap diri manusia ada nafsu. dan nafsu ini lah yang sering mendorong manusia melakukan kemunkaran.

ramadan adalah pentas untuk mentarbiah diri menjadi lebih baik, dan meninggalkan segala kemaksiatan yang lalu. masing2 berazam hendak berubah menadi lebih baik, tetapi masih ada yang kecundang terbelenggu dengan sikap buruk y lalu?

cuba bayangkan, sebaldi air yang dipusingkan dengan tangan slama 11 pusingan, kemudian tangan diangkat keluar, adakah air itu trus berhenti berpusing?? sudah tentu tidak!..

begitu juga dengan perangai manusia..apabila kemungkaran yang dilakukannya selama berbulan2/bertahun2 sebelum itu dan telah menjadi kebiasaan dirinya, adakah dengan mudah ia meninggalkanya hanya selepas memasuki bulan ramadan? sudah tentu tidak!

sepertimana kit mahu menghentikan air putaran itu dengan menahannya dari arah bertentangan, begitu juga tabiat buruk kita yang harus dilawan sepenuh daya upaya..ia bukanlah mudah, tetapi ia juga bukan mustahil.. sebelum ramadan kita berlawan dengan dua musuh-setan dan nafsu- tetapi sekarang musuh kita cuma satu iaitu nafsu. tentunya ia lebih mudah utuk dilawan..

namun, percayalah secara hakikatnya, mlawan nafsu di bulan ramdadan ini lebih mudah dan akan dimudahkan.. kecuali si pelaku itu masih seronok melakukan maksiat dan tiada azam untuk meninggalkannya.

"ALlahumma InnaKa 'Afuwwun Kareem, Tuhibbul "Afwa Fa'fu 'anna"

ps: kitorang baring sekejap je, pastu solat subuh..jgn ingt kitorang terlajak pulak..hehe

الاثنين، 17 أغسطس، 2009

بشّرْه!


فؤاده منكسر

مخه مزدحم

عينيه مبتلة (ان)

برديه مأثور (ان)

قدميه مبتذلة (ان)

رجاءه من من من بالحنان عليه وعلينا


الاثنين، 3 أغسطس، 2009

P U A S A

Saya menjangkakan ramai yang mengerti pengertian Puasa yang ertinya menahan diri dari makan dan minum dan dari segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa, mulai terbit fajar hinggalah terbenam matahari.. dan mungkin ada yang kurang mengerti..huhu

puasa terbahagi kepada wajib-sunat-makruh-haram, mengikut keadaan dan keraian.

PUASA WAJIB
# Puasa bulan Ramadan, puasa kifarat dan puasa nazar.

PUASA SUNAT
# Puasa enam hari pada bulan Syawal
# Puasa hari Arafah
# Puasa Hari Asyura pada 10 Muharam
# Puasa bulan Syaaban
# Puasa Isnin dan Khamis
# Puasa tengah bulan iaitu 13,14,15 pada tiap-tiap bulan qamaria (tahun Hijrah)
*** ESOK (SELASA / 04 OGOS 2009) BERSAMAAN 13 SYABAN..MARI KITA BERPUASA, MENYUCIKAN JIWA...=)

PUASA MAKRUH
# Puasa yang terus menerus sepanjang masa
# Tidak termasuk dua hari raya dan hari tasyriq

PUASA HARAM
# Puasa pada hari raya pertama Idil Fitri
# Puasa pada hari raya pertama Haji
# Puasa tiga hari sesudah hari raya haji atau hari tasyriq iaitu pada 11,12, dan 13 Zulhijjah.

saya adalah antara yang liat berpuasa sunat. seingatnya kali terakhir kali berpuasa sunat adalah puasa enam yang lepas..pastu dah tak ingat ada puasa lagi tak..kuang3

diolah daripada: http://halaqah.net/v10/index.php?topic=3000.0

السبت، 1 أغسطس، 2009

ARCARN '09

Arabic Language and Literature Association (ALA) will be organizing an ARABIC CARNIVAL 2009 (ARCARN '09) starting from 3rd August - 9th August 2009. The Summary of programmes that will be held during the carnival are as follows:

1.
Programme : ARABIC BOOK FAIR
Date/Day : 03rd-07th Aug 2009/Monday-Friday
Time : 09.00 am-06.00 pm
Venue : IRK Foyer

2.
Programme : ARABIC GRAND FORUM
Topic : "Cocuriculur Activity as a Factor for Academic Weakness"
Speakers :
1) Asst Prof Dr Akmal Khuzairi Abd Rahman
(Director of Student Development Division, IIUM)
2) Assoc Prof Dr Majdi Ibrahim
(Head of Department, Arabic Language & Literature, IIUM)
3) Ustaz Che Abdul Majid Che Omar
(Arabic Lecturer, CENFOS IIUM, Nilai)
Moderator : Bro. Muhammad Adil Mufti bin Mohamad Shamsudin
(Ex-President of ALA, 07/08)
Date/Day : 04th Aug 2009/Tuesday
Time : 08.00 pm-11.00 pm
Venue : Main Auditorium, IIUM
* Programme will be conducted in Arabic, All are most Welcome.

3.
Programme : ARABIC LANGUAGE COMPETITION (ALC)
Participants : Category A (11 teams)
Category B (9 teams)
Date/Day : 05th Aug 2009/Wednesday
Time : 08.00 pm-11.00 pm
Venue : Mini Auditorium, IIUM

4.
Programme : ARABIC CULTURAL NIGHT
Date/Day : 06th Aug 2009/Thursday
Time : 08.00 pm-11.00 pm
Venue : Experimental Hall, IIUM.

5.
Programme : MUSLIMAH NIGHT
Participants : Representatives from all Sisters' Mahallahs
Date/Day : 07th Aug 2009/Friday
Time : 08.00 pm-11.00 pm
Venue : Mini Auditorium, IIUM.
* only for sisters, Brothers (or semi-brothers) are strictly prohibited to attend.

6.
Programme : ARABIC LANGUAGE CAMPAIGN
Date/Day : 08th Aug 2009/Saturday
Time : 10.00 am-02.00 pm
Venue : EDU, LT4.

7.
Programme : ALA FAMILY DAY
Date/Day : 09th Aug 2009/Sunday
Time : 07.00 am-01.00 pm
Venue : Female Sport Complex
Target: All BARB Students, and Lectures

8.
Programme : ARCARN CLOSING CEREMONY
Date/Day : 09th Aug 2009/Sunday
Time : 08.00 pm-11.00 pm
Venue : Experimental Hall, IIUM.

السبت، 18 يوليو، 2009

حالات النفس البشرية

الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله
يقول فضيلة الشيخ إبراهيم جلهوم شيخ المسجد الزينبي بالقاهرة
النفس الأمارة بالسوء: هي التي مالت بها الشهوات، وتأثرت بالطباع وصعب قهرها وكفها عن شهوة ترديها، وطبع يهوى بها إلى قاع الضياع، فقد استمرأت التفريط في جنب الله، وفي طاعته، وفي الإيمان به، وفي العمل بما أنزل الله على أنبيائه ورسله من هدي منير، فالويل لها يوم لقاء الله يوم تقول (يا حسرتي على ما فرطت في جنب الله).

2) وأما النفس اللوامة: فقد قال الحسن البصري رحمه الله، في شأن صاحب تلك النفس " إن المؤمن والله ما نراه إلا يلوم نفسه، ما أردت بكلمتي، ما أردت بأكلتي، ما أردت بحديث نفسي، وأما الفاجر فيمضي قدمًا قدمًا ما يعاتب نفسه، فالنفس اللوامة ما تزال تلوم صاحبها إذا قصر في فعل طاعة، أو هم بارتكاب معصية حتى يذعن للحق، ويرجع إلى الهدى، ويلجأ إلى الاستغفار والتوبة، ومن تاب تاب الله عليه فهو جل جلاله تواب رحيم.

3) وأما النفس المطمئنة: فهي الثابتة على أمر الله، الدائرة مع الحق، القائمة في ليلها ونهارها، وصباحها ومسائها، بما يرضى الله ، قد رضيت بقضاء الله، وعلمت أن ما أخطئها لم يكن ليصيبها، وأن ما أصابها لم يكن ليخطئها فاستحقت أن تنادي وقت رحيلها عن دنياها أخرجي أيتها النفس المطمئنة راضية مرضية ومرضيًا عنك، أخرجي إلى روح وريحان، ورب غير غضبان وما أحسن ما رواه الحافظ بن عساكر بسنده عن أبي أمامه رضي الله عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال لرجل قل: (اللهم إني أسألك نفسًا بك مطمئنة تؤمن بلقائك، وترضي بقضائك وتقنع بطاعتك).
والله أعلم

مصدر: إسلام أون لاين.نت

الجمعة، 3 يوليو، 2009

School Oreintation Program

School Oreintation Program (S.O.P)

Persatuan Mahasiswa Bahasa Arab dan kesusasteraan (ALA), UIAM membuka peluang kepada semua Pelajar Jabatan Bahasa Arab dan Kesusateraan UIAM untuk menyerti kami di dalam Program berasaskan sekolah atau Mukhaiyam Arabiy...

Berikut adalah senarai Mukhaiyam Arabiy untuk Sekolah-sekolah sepanjang Semester baru ini (Sem 1 2009/2010)

1)
Sekolah : SMK Sg Pusu
Peserta : 120 pelajar (PMR/Tingkatan 3)
Tarikh: 10-12 Julai 2009
P.I.C : Asik Puniran
Tempat: SMK Sg Pusu

2)
Sekolah : SMK Segambut Jaya
Peserta : 150 pelajar (Tingkatan 2)
Tarikh : 24-26 Julai 2009
P.I.C : Tuan Azhar Tuan Zulkifly
Tempat: SMK Segambut Jaya

3)
Sekolah : SMA Idrisiyah, Taiping Perak
Peserta : 100 pelajar (Tingkatan 4)
Tarikh : 24-26 Julai 2009
P.I.C : Asyraf Ibrahim
Tempat : SMA Idrisiyah, Taiping Perak

4)
Sekolah : SMK Tengku Ampuan Rahimah
Peserta : 80 pelajar (Tingkatan 1,2 & 3)
Tarikh : 25 Julai 2009 (8 pagi - 6 ptg)
P.I.C :
Mohd Afendi Zainal Abidin
Tempat : UIAM


5)
Sekolah : Sekolah Islam ADNI
Peserta : 50 pelajar (Tingkatan 3 & 4)
Tarikh :
31 Julai-2Ogos 2009.
P.I.C : Nazmi Nasruddin
Tempat: UIAM


Kepada yang berminat untuk menjadi komiti atau fasilitator, sila emelkan maklumat diri anda ke alamat berikut:

alaiium04@gmail.com

Maklumat diri yang diperlukan:
1- nama penuh
2- no matrik
3- No KP
4- No HP
5- nama mukhaiyam yang ingin disertai.

Kelayakan adalah seperti berikut:

1. PELAJAR JURUSAN BAHASA ARAB DAN KESUSASTERAAN UIAM.
2. Berjantina Lelaki ATAU Perempuan. Jantina lain atau campuran ditolak mentah2.
3. Berumur 18-31 pada tarikh program. Umur lain akan dipertimbangkan jika rupa menarik
4. Bermuka Manis (walaupun tidak cantik/hensem)
5. Bersifat penyabar dan penyayang.
6. Rela untuk berkongsi dan dikongsi
7. dan sifat2 mahmudah yang lain (senaraikan sendiri)

* Muka2 baru amat digalakkan terutama adik2 tahun pertama dan kedua...
adik2 tahun ketiga dan kawan2 tahun keempat juga dialu-alukan..

* hanya yang layak (akan disenaraipendekkan) akan dihubungi dan dipanggil temuduga.

* masih ada beberapa Mukhaiyam yang di k.i.v kerana belum disahkan kesahihannya.

sekian, Terima Kasih.


note:
pic (person in charge)
tbd (to be determind)
kiv (keep in view)
ALA (Arabic Language & Literature Assosiation)




الخميس، 2 يوليو، 2009

sayonara

الأحد، 21 يونيو، 2009

انتقال إلى غرفة عملية جديدة

الحمد لله،

تم بحمد الله..

ولو كنت قالقا في البداية لكن أتى كثير من أعضاء النادي.. بعضهم أتوا مبكرين؛ فوزية، وعاشقين، وحسنى إيواني، وبعضهم أتى بعد الامتحان؛ عادل مفتي، بعضهم أتوا في الوسط وكذلك هناك من أتى بعد أن ينتهي الانتقال. على الرغم بذلك، شكرا جزيلا على قدومكم إلى هذا التعاون.

بدأنا حوالي الساعة الحادية عشر صباحا. بعد أن تنتهي الجولة الأولى، استرحنا للغداء صلينا الظهر. ثم واصلنا بالجولة الثانية وتم الأمر في الساعة الثالثة والنصف.
الجولة الأولى

تغدينا جماعيا من وجبات ماماق في غرفة عملية قديمة

الجولة الثانية / الأخيرة

أقدم فائق شكري إلى من أتى بالعون والمساعدة. من يمنى(القائم): نبيلة، بصيرة، فضيلة، عادل(رئيس سابق)، عاشيق، النذير المبين.
(الجالس): فوزية، عاشقين، حسنة. (ليسوا في الصورة): فوزية، فرحانة، زاليحا، حسنى إيواني، أشرف إبراهيم، نجيب، حسني مشار.

ولا أنسى أن أشكر معزة الإيمان على مساهماتها لاستعارنا سيارتها -بروتون واجا- حتى تجري عملية الانتقال بسهولة.

جزاكم الله خير الجزاء في الدارين.

أتمني لكم بالنجاح والتفوق في امتحانكم النهائي.

والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته.

الجمعة، 19 يونيو، 2009

membuka lembaran baru

Kini pelajar uia sedang menjalani minggu final exam (18 June - 28 June)..
sudah pasti mereka sibuk dengan ulangkaji mereka dan tak rela untuk disibukkan dengan perkara lain..
Bagi yang wat praktikal cam aku ni pun dalam keadaan sibuk juga. kerana minggu depan adalah minggu terakhir praktikal...
Isnin ada opening ceremony untuk arabic week primary, wlwpn aku guru secondary tak pasal2 diminta berkhidmat sebagai mc pulak..
Rabu pula ada macro-teaching, lebih kurang cam teaching test la, kita ngajar, supervisor dok belakang nilai...aku tak prepare pape lagi pun untuk macro teaching, ng teaching aids dan planning lagi..huhu
Jumaat pula hari terakhir, kene submit report harian menceritakan setiap aktiviti sepanjang praktikal + membincangkan segala kelemahan sistem Pembelajaran dan pengajaran di sekolah + cadangan penambahbaikannya...
+ lagi dengan urusan untuk mukhayyam arabiy..yang tak di appruv2 lagi..hush..
O ye, apekah lebaran baru seperti tajuk entri ni?
sebenarnya kami; ALA akan berpindah ke OR baru yang lebih cantik, besar, selesa, lengkap, nyaman, sterategik dan byk lagi..
Benarlah di dalam ujian itu ada nikmat dan hikmat..
ALlah uji hambanya dengan suatu ujian, di sebaliknya penuh dengan sinar berkilauan.
Memang dah lama nak pindah or, tapi tak terjadi2..dengan asbab kejadian yag berlaku, kami akhirnya berjaya pindah..pasti semua AMT ALA berasa lega dan bahagia.
CUMAnya, yang agak kurang melegakkan dan agak menyesakkan ialah, kami HARUS berpindah pada waktu yang diHARAMkan untuk digangu; ketika kami sedang berjuang di medan peperiksaan..
TAPI, aku merasakan esoklah waktu yang terbaik untuk berpindah agar semuanya selesai segera..
Jadi dengan BERAT HATI aku mengeluarkan arahan untuk mengadakan GOTONG ROYONG pnggah barang2 ke OR baru.. aku tahu, pasti
ramai yang SUKAR untuk hadir..
Tadi pas isyak baru je pindahkan SOFA 6seats + meja kecil + whiteboard sumbangan mantan ADVISOR kami yang paling...(ape2 la yang baik), Assoc Prof Dr Rahmah Ahmad Othman.. JazakiLlahu Khairal Jazak...
Terima kasih banyak kepada yang sudi meluangkan masa, menyumbang tenaga tadi; Asik, Cerot, Badrul, dan Azrie. wlwpn azrie sedikit demam, asikdan cerot baru slesai meeting, badrul ngah wat keje kat OR Debate, mereka ikhlas membantu.
Aku punya la msg orang ramai2 minta bantuan, sume tak dapat-ada y nk blik kg, ada y kata nak kuar la, ada meeting la, nak siapkan saimen la, dan lagi teruk, tak reply msg lgsung. skurang2nya balas la kata tak dapat tlg..tp aku fhm, diorang sume sibuk, tak tersempat na balas. sebagai y memerlukan bantuan terasa juga hati ni bile sume menolak, tapi itu hak mereka untuk datang membantu atau tidak. pilihan di tgn mereka.
Aku bersusah payah deal ngan ramai pihak; dr Rahmah-Bro Sharafudin-Dr Yasir-Bro Ibrahim nak dapatkan kunci OR baru dan knci ofis Dr Rahmah.. ke sana ke sini, msg tak di reply, cl tak masuk, tggu sana tggu sini. bukan aku nak cerita perihal aku, cuma harapan aku agar rakan2 yang lain dapat luangkan masa esok untuk kemas or ni..kita yang hidup bersociety, berjemaah, sudah pasti akan senantiasa bersama di kala susah dan payah.
Aku masih risau, ada ke orang sudi datang esok. yang sanggup datang esok pastinya seorang amat besar hati dan budinya.
aku tahu semua sibuk dan tak mahu diganggu, tp anggaplah ini semua sebagai peluang yang ALlah berikan kepada kita untuk berkhidmat kepada pelajar dan Uni ini.
Semoga segala aktiviti dan pengorbanan ikhlas kita dikategorikan sebagai amal ibadah yang bisa menarik Reda dan Rahmat ALlah subhanahu wataala..inshaALlah..

الأربعاء، 17 يونيو، 2009

dUduK

lama dah tak kemaskini blog ni menandakan tuannya sedang sibuk..kui3

belek2 gambar tetiba terjumpe gambar ni..

rupanya aku ada cara duduk tersendiri..

ngeh3..
tak caye cube tgk gambar kat post sebelum ni..
memang spontan je dok cam ni,
rupa2nya aku suka dok sambil berdiri..hehe
korang pun kalau tak caye cube cek gamabr korang, mesti ada gaya sepesen je...
=)


SPM-10 subjek

keratan akhbar utusan malaysia :
___________________________
SPM: Kerajaan putuskan hanya 10 mata pelajaran
17/06/2009 3:45pm
KUALA LUMPUR 17 Jun - Kerajaan memutuskan semua pelajar kecuali aliran Sains Agama hanya dibenarkan mengambil 10 mata pelajaran dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia mulai tahun depan.
Bagi pelajar aliran Sains Agama, peraturan itu dikuatkuasakan mulai 2011 dan untuk tahun depan dibenarkan mengambil 11 mata pelajaran.
Perkara itu diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di sini hari ini.
____________________________
perkataan nseb baik ada perkataan "kecuali aliran sains agama"..ok latu..mmg sekurang2nya 11 subjek pun untuk sains agama. aku dulu pun amek 12 subjek, sebab ada satu subjek sampah; EST..huh.
tapi yang aku tak berknan tu, nape bleh amek 11 subjek tahun depan je, tahun selepas tahun depan nak buang subjek pe? takkan nak buang BAT lak, kurang agamanya, kalau buang biologi, kurang pulak sainsnya, huhu, hmm, buang math je la, takde pekdahnya amek math, sbb dh ada add math, lagipun subjek tu senang sgt, tp tu subjek teras lak. kuang3...

الثلاثاء، 16 يونيو، 2009

tahniah

Tulisan kali ini khas buat seorang temanku yang teristimewa..
isnin semalam ketika di sekolah dpt satu msj dari temanku:
"dah balik nanti lapang2 bagitau ea, ada nak cerita sikit"..
pas balik solat dan mandi semua, dok rehat, msj la:
"ngah rehat ni"..
pastu teman itu pun call: "cube teka nak cakap ape?"..excited je bunyinya
"dapat keje ea?"..sebab minggu lepas ngadu yang dia tertekan sgt cari keje..
"a'ah, jadi cikgu kat sekolah teknik, cube teka ngajar ape?"
aku dgr lain macam je gelak dia, ni mesti bukan subjek y diharapkan
"ngajar agama islam?" main agak je..
"hahaha, ha'ah.., takut la, dah lama tak bukak buku agama, nak ajar budak ni ape nanti, dah la f4 n f5..." pnjg lagi diluahkan kerisauannya.
aku yang ada la pengalaman seciput dalam bidang pendidkan ni, bagi la bbrp tips dan tunjuk ajar pe yang boleh dikongsi, sume aku bagi...
baik dari segi ragam pelajar, cara / teknik ngajar, dll..
wlwpun dia graduate bidang sains yang mengharapkan dapat ngajar sains/math atau at least english tetibe kene ngajar pendidiakn agama islam (PAI), tapi aku yakin dia leh ajar betul, takkan sesat pny student yang dia ajar tu...sebab dulu pun menuntut kat sekolah agama gak..
ada la hikmah ngajar subjek agama ni, sekurang2nya dapat la revise semula ilmu agama yang dah lama tinggal tu secara tidak langsung..
sesungguhnya ketettapan Allah itu penuh dengan hikmahnya..
jadi saya nak ucap setinggi2 tahniah kepada "teman tapi mesra" saya ini,
dan saya senantiasa mendoakan semoga anda diberi kekuatan dan kemudahan daripada ALlah dalam menempuh onak duri sebagai seorang murabbi..
khas buatmu.

الثلاثاء، 9 يونيو، 2009

teachers day@adni

atas keterbatasan waktu dan ruang, tak sempat nak cite pasal sambutan hari guru di adni..
diadakan pda hari terakhir persekolahan semester pertama jumaat 30Mei 2009..
majlis bermula lebih kurang kul9 di dataran adni..dimulaan dengan guru2 diarak masuk ke majlis, pastu ucapan2, bagi hadiah untuk permainan yang sampai aku sengal2 kaki tu..ngeh2
persembahan pelajar dan nyanyian+ikrar guru adni.
walaupun aku sekadar guru praktikal yang tak seberapa sumbangannya, seronok gak join hari guru ni..
aku stat masuk sekolah 5mei. selpas 2minggu exam selama smggu setgh, baki bbrp hari sambutan hari guru,, bape kali noh la masuk kelas..masuk kelas pun berteman.hahaha
ikrar guru..

pastu, guru2 marhaban dari kelas ke kelas. stiap kelas akan buat parti, cikgu2 datang makan je la..naik sebu perut makan byk2..seb bek ada kfc..aku suka, tq 4A..kih3..pizza, secret recipe sume aku tak minat..hihi..

kat kelas 3A ada persembahan pelajar...tq guys..

nasyeed...

ni kat kelas 4A,main kerusi beracun..hampeh tol, 3 kali aku main, kalah sokmo..huhu,

kat kelas 5A main gak, main letopkan belon dalam masa 5 saat (nampak sgt kedekut belon, bagi la lama sikit, kah3) sampai lebam jari aku letopkan belon, tapi kalah gak, dapat pecahkan 7belon je, ust samanhudi y menang, 8belon..hush..
tapi tak kesah pun, sekadar nak bersuka ria je..

pas solat jumaat, kami pun balik UIA, malam tu siap2 nak g mj, jb..
walaupun singkat di adni, tapi dapat jugak mengukir kenangan di sini..=)

الأحد، 7 يونيو، 2009

PMR Johor 2009

Kem Bahasa Arab PMR SMANJ 2009
30 Mei - 1 Jun 2009
Maahad Johor & Zoo Johor.
18 Buah Sekolah (76 Peserta)
Penyelaras Program : Ustazah Khamsah Mohijir...marha2!!
(ALUMNI BARB UIAM 1994)
Barisan Fasilitator

Closing di Dewan MArsah..Buat kali ketiga aku pakai baju yang sama untuk closing ceremony..hahaha


الأربعاء، 27 مايو، 2009

exam@adni

korg sume mesti pernah dok exam kan?

dan aku skrg berpeluang merasa jadi invigilator@pengawas exam...

mula2 aku jg exam BAT f5 n f4..
tak la, bosan sgt, sebab student sll tny..tp takde la aku bg jaw..hint2 je ada la..hhaha..

pastu aku jg exam bm paper 2..wktu jg ni best. sambil jg exam, aku nanda paper arabic tu..hehe, bergaya..yang aku ingat soalan bm:"ustaz pe beza nekad, tekad, dan dekad"..ngeh3
pastu ada la jg exam english f3 paper 2...ingat sume berabuk english, tny aku jugak tu.kah3..percaya je cakap ustaz diorg..hahaha

dan byk lagi la ku invigilate exam...kadang2 bosan gak, kdg2 seronok, ikut mood la..

dan akhir sekali aku invigilate class f1 (1 ad-daruqutni) paper islamic studies 1(Quran&Hadis)

comel2 budak class ni..hehehe

skrg exam pun dah habes..minggu ni, main game sempena hari guru je..sambutan rasmi sekolah hari jumaat ni..

pagi tadi main sampai injured kaki aku..dah cam org cacat lak aku hari ni..
tak biasa main la katakan..ngeh3.

bgn tido maghrib tadi pun sakit sgt kaki ni. terinjut2 g tandas..pakkal je ada meeting, kalo tak memg tak kuasa nak bangun, lepak gile hari ni..huhu

camane nak g pgrm johor ni..cepat2 sembuh ye...

sekian sahaja laporan hari ini..


ps: tak salah kan tangkap gambar masa invigilate exam?..kah3