الاثنين، 5 أبريل، 2010

dErHakA KAH aku?

السبت، 31 أكتوبر، 2009

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




.











.














.













.












.
















































.





































.


































.































































.






























































.









































.


























.




































.
























.





















i































l





































f







































i




























.






































.


































.


































.










































.








































.



































































.










































.































.



















.













h
















.
























a




























.





















.






















i

























.

























.


















.















































m





































.





















.























a




























.































.
























.

























n








































.




























l





























































.

























f

















.


























.

الخميس، 29 أكتوبر، 2009



الأحد، 4 أكتوبر، 2009

selamat berkonvo

Dikesempatan ini, saya ingin mengucapkan tahniah kepada kawan2 UIAM yang akan berkonvo hujung minggu ni 10-12 Oktober 2009.

tapi jgn jeles, aku dah konvo dulu! kah3
-perasan giler-
-aku nak konvo gak, huhu-


tapi memang tabiat aku suka melaram ngan jubah konvo orang, hehe
ni dah kali ke berapa aku "konvo"..kah3

saba ye..=)

tahun 2003 , konvo along kat uum


الخميس، 1 أكتوبر، 2009

gambar raya

mak yang paling sporting..cantik tak handbag tu? saya hadiahkan kat mak sempena raya ni, sengaja pilih coklat, sebab i love coklat! jadi mak beraya ngan handbag baru, =)

duduk dari kiri : uda, mak, abah, ajib
diri dari kiri: acit, lubayb, anep, adik..
kitorang memang takde warna tema, ikut suka je nak pakai warna ape.. kenapa saya tak pakai songkok? sebab songkok tu tinggi sgt, dah macam katun pulak, hahaha, songkok abah tu
sedih along ngan angah takde beraya bersama

kali ni semua dipaksa memakai songkok, wlwpn tak suka, tapi sebagai penghidup adat melayu! hehe, 3adik2 saya pun tannak pakai samping, tapi dipaksa, ha3, padan muka, lengkap untuk bergambar je, jalan beraya tanggal semua, hihi

angah yang kurindu. kini di mesir. ni gambar dia raya tahun ni. angah balik cepat2 eh..

akhir sekali, gambar raya bersama kawan2 SMAKJ, aktiviti tahunan, waktu ni je la kitorang sempat jumpa..yang tak dapat join jgn sedih, tahun epan ada reunion, dtg la beramai2.
belum kul 8pg dah kuar umah, 2pagi baru balik umah..
balik2 abah tunggu depan tv..
salam tgn abah, tapi abah tarik balik (sambil tersenyum), nak marah tak sampai hati, tapi saya tahu abah marah, tapi saya tak pernak minta maaf dari abah, wlwpun hati saya meminta maaf, tapi tak terluah..
sori abah..

petua awet muda

Dalam mengungkapkan sifat Allah terhadap kecantikan dan keindahan, nabi di akhir zaman, Muhammad s.w.t, bersabda, maksudnya: Sesungguhnya Allah itu Maha indah dan menyukai keindahan (Riwayat Muslim dan Tirmidzi).

``Untuk kekal muda dan menawan, tidak semestinya kita berbelanja beratus-ratus ringgit untuk membeli set alat kecantikkan.

Apa yang boleh kita lakukan ialah dengan hanya mengamalkan petua dan merujuk ayat-ayat yang terdapat pada al- Quran

Begitu juga untuk memperoleh kehidupan yang sempurna dan keluarga bahagia juga kita perlu merujuk kembali kepada al-Quran.

Antara petua awet muda ialah:

1 Amalkan memakan buah buahan sebelum makan nasi, bukan sesudah makan.

2. Elakkan tidur di waktu siang terutamanya selepas solat Asar.

3 Sentiasa mengukir senyuman kerana ia satu sedekah.

4 Amalkan solat sunat pada waktu tengah malam.

5 Memperbanyakkan bacaan al-Quran dan berzikir selepas solat.

6. Digalakkan makan buah kurma.

7. Makan nasi, jangan bersulamkan air

mengapa kita semakin jahat

Sememangnye di dalam Islam, mengingati kematian dan kehidupan selepas mati itu adalah sebahagian dari "motivation factor" kepada seseorang untuk menigkatkan keimanan, amal soleh dan mencegah &mengawal diri dari melakukan maksiat.

Kita selalu dilatih, dimotivasikan, dikursuskan, dibrainwashkan,
dinasehatkan, disarankan, dan ada yang dipaksa untuk buat improvement
untuk syarikat dan diri kita. dalam masa yang sama juga kita ada membuat personel OBJECTIVE dan TARGET dengan SCHEDULE yang lengkap.

Umpamanya;

1)Dari bujang > kahwin > anak2

2)Daru pakai moto kap > kancil
> myvi > harier >seterusnye..

3)Badminton
> Golf

4)Rumah sewa
> rumah murah > rumah teres > banglow...

5)Tv 14' --- 21" --- 29" ---- plasma tv...

6) Sg Pisang
> Port dickson > langkawi > Hadnyai > bangkok..

7) Dalam semua segi kita nak kan perubahan kearah yang lebih baik dan
glamour...

TETAPI...

KITA JUGA LUPA...

SEMAKIN BANYAK KITA KECAPI KEJAYAAN, SEMAKIN HAMPIRLAH SAAT KEMATIAN
KITA....

DITAKUTI SEMAKIN BERJAYA, KITA SEMAKIN LUPA, SEMUA YANG KITA DAPAT ADALAH PEMBERIAN TUHAN...

SETIAP KALI KITA BUAT ACTION PLAN ATAU BUAT REVISION, BERAPA BANYAK KAH
KITA MASUKKAN ITEM ITEM YANG MEMBAWA KEARAH "PERSEDIAN UNTUK MATI"

umpamanya"

1)tak sembahyang
> pastikan sembahyang > jadikan amalan....

2)banyak maksiat
> kurangkan > tinggalkan...

3)sedekah RM1.00
> RM10.00 > RM100.00/

4)sembahyang dirumah
> sembahyang di surau/mesjid....

6)5 jam sehari menonton TV
> 3 jam TV & 2 jam majlis ILMU....

7)3 jam baca suratkabar/majallah/internet
> 2 jam majallah/surat
khabar/internet & 1 jam membaca AL QURAN /selawat , zikir.

8)Apa apa aktiviti yang hasilnya adalah untuk AKHIRAT.

Tetapi apa yang banyak berlaku pada ZAMAN AKHIR ini ialah PERSONAL
improvement banyak kepada kearah KEDUNIAAN SEMATA.

Jadi samalah kita membuat BALANCE ACTION PLAN, BALANCE OBJECTIVE & TARGET
dan BALANCE IMPROVEMENT.

Tuhan beri semua makhluk didunia ini 24 jam sehari, tiadalah seorang pun yang mendapat kurang atau lebih barang sesaat pun...

Tuhan juga memberi kita peluang untuk menggunakan masa yang ada untuk di manafaatkan... dengan sebaik mungkin..

Semoga tuhan terus memberi kita petunjuk dan hidayah untuk kita berjaya
di dunia dan akhirat.