الأحد، 21 يونيو، 2009

انتقال إلى غرفة عملية جديدة

الحمد لله،

تم بحمد الله..

ولو كنت قالقا في البداية لكن أتى كثير من أعضاء النادي.. بعضهم أتوا مبكرين؛ فوزية، وعاشقين، وحسنى إيواني، وبعضهم أتى بعد الامتحان؛ عادل مفتي، بعضهم أتوا في الوسط وكذلك هناك من أتى بعد أن ينتهي الانتقال. على الرغم بذلك، شكرا جزيلا على قدومكم إلى هذا التعاون.

بدأنا حوالي الساعة الحادية عشر صباحا. بعد أن تنتهي الجولة الأولى، استرحنا للغداء صلينا الظهر. ثم واصلنا بالجولة الثانية وتم الأمر في الساعة الثالثة والنصف.
الجولة الأولى

تغدينا جماعيا من وجبات ماماق في غرفة عملية قديمة

الجولة الثانية / الأخيرة

أقدم فائق شكري إلى من أتى بالعون والمساعدة. من يمنى(القائم): نبيلة، بصيرة، فضيلة، عادل(رئيس سابق)، عاشيق، النذير المبين.
(الجالس): فوزية، عاشقين، حسنة. (ليسوا في الصورة): فوزية، فرحانة، زاليحا، حسنى إيواني، أشرف إبراهيم، نجيب، حسني مشار.

ولا أنسى أن أشكر معزة الإيمان على مساهماتها لاستعارنا سيارتها -بروتون واجا- حتى تجري عملية الانتقال بسهولة.

جزاكم الله خير الجزاء في الدارين.

أتمني لكم بالنجاح والتفوق في امتحانكم النهائي.

والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته.

الجمعة، 19 يونيو، 2009

membuka lembaran baru

Kini pelajar uia sedang menjalani minggu final exam (18 June - 28 June)..
sudah pasti mereka sibuk dengan ulangkaji mereka dan tak rela untuk disibukkan dengan perkara lain..
Bagi yang wat praktikal cam aku ni pun dalam keadaan sibuk juga. kerana minggu depan adalah minggu terakhir praktikal...
Isnin ada opening ceremony untuk arabic week primary, wlwpn aku guru secondary tak pasal2 diminta berkhidmat sebagai mc pulak..
Rabu pula ada macro-teaching, lebih kurang cam teaching test la, kita ngajar, supervisor dok belakang nilai...aku tak prepare pape lagi pun untuk macro teaching, ng teaching aids dan planning lagi..huhu
Jumaat pula hari terakhir, kene submit report harian menceritakan setiap aktiviti sepanjang praktikal + membincangkan segala kelemahan sistem Pembelajaran dan pengajaran di sekolah + cadangan penambahbaikannya...
+ lagi dengan urusan untuk mukhayyam arabiy..yang tak di appruv2 lagi..hush..
O ye, apekah lebaran baru seperti tajuk entri ni?
sebenarnya kami; ALA akan berpindah ke OR baru yang lebih cantik, besar, selesa, lengkap, nyaman, sterategik dan byk lagi..
Benarlah di dalam ujian itu ada nikmat dan hikmat..
ALlah uji hambanya dengan suatu ujian, di sebaliknya penuh dengan sinar berkilauan.
Memang dah lama nak pindah or, tapi tak terjadi2..dengan asbab kejadian yag berlaku, kami akhirnya berjaya pindah..pasti semua AMT ALA berasa lega dan bahagia.
CUMAnya, yang agak kurang melegakkan dan agak menyesakkan ialah, kami HARUS berpindah pada waktu yang diHARAMkan untuk digangu; ketika kami sedang berjuang di medan peperiksaan..
TAPI, aku merasakan esoklah waktu yang terbaik untuk berpindah agar semuanya selesai segera..
Jadi dengan BERAT HATI aku mengeluarkan arahan untuk mengadakan GOTONG ROYONG pnggah barang2 ke OR baru.. aku tahu, pasti
ramai yang SUKAR untuk hadir..
Tadi pas isyak baru je pindahkan SOFA 6seats + meja kecil + whiteboard sumbangan mantan ADVISOR kami yang paling...(ape2 la yang baik), Assoc Prof Dr Rahmah Ahmad Othman.. JazakiLlahu Khairal Jazak...
Terima kasih banyak kepada yang sudi meluangkan masa, menyumbang tenaga tadi; Asik, Cerot, Badrul, dan Azrie. wlwpn azrie sedikit demam, asikdan cerot baru slesai meeting, badrul ngah wat keje kat OR Debate, mereka ikhlas membantu.
Aku punya la msg orang ramai2 minta bantuan, sume tak dapat-ada y nk blik kg, ada y kata nak kuar la, ada meeting la, nak siapkan saimen la, dan lagi teruk, tak reply msg lgsung. skurang2nya balas la kata tak dapat tlg..tp aku fhm, diorang sume sibuk, tak tersempat na balas. sebagai y memerlukan bantuan terasa juga hati ni bile sume menolak, tapi itu hak mereka untuk datang membantu atau tidak. pilihan di tgn mereka.
Aku bersusah payah deal ngan ramai pihak; dr Rahmah-Bro Sharafudin-Dr Yasir-Bro Ibrahim nak dapatkan kunci OR baru dan knci ofis Dr Rahmah.. ke sana ke sini, msg tak di reply, cl tak masuk, tggu sana tggu sini. bukan aku nak cerita perihal aku, cuma harapan aku agar rakan2 yang lain dapat luangkan masa esok untuk kemas or ni..kita yang hidup bersociety, berjemaah, sudah pasti akan senantiasa bersama di kala susah dan payah.
Aku masih risau, ada ke orang sudi datang esok. yang sanggup datang esok pastinya seorang amat besar hati dan budinya.
aku tahu semua sibuk dan tak mahu diganggu, tp anggaplah ini semua sebagai peluang yang ALlah berikan kepada kita untuk berkhidmat kepada pelajar dan Uni ini.
Semoga segala aktiviti dan pengorbanan ikhlas kita dikategorikan sebagai amal ibadah yang bisa menarik Reda dan Rahmat ALlah subhanahu wataala..inshaALlah..

الأربعاء، 17 يونيو، 2009

dUduK

lama dah tak kemaskini blog ni menandakan tuannya sedang sibuk..kui3

belek2 gambar tetiba terjumpe gambar ni..

rupanya aku ada cara duduk tersendiri..

ngeh3..
tak caye cube tgk gambar kat post sebelum ni..
memang spontan je dok cam ni,
rupa2nya aku suka dok sambil berdiri..hehe
korang pun kalau tak caye cube cek gamabr korang, mesti ada gaya sepesen je...
=)


SPM-10 subjek

keratan akhbar utusan malaysia :
___________________________
SPM: Kerajaan putuskan hanya 10 mata pelajaran
17/06/2009 3:45pm
KUALA LUMPUR 17 Jun - Kerajaan memutuskan semua pelajar kecuali aliran Sains Agama hanya dibenarkan mengambil 10 mata pelajaran dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia mulai tahun depan.
Bagi pelajar aliran Sains Agama, peraturan itu dikuatkuasakan mulai 2011 dan untuk tahun depan dibenarkan mengambil 11 mata pelajaran.
Perkara itu diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di sini hari ini.
____________________________
perkataan nseb baik ada perkataan "kecuali aliran sains agama"..ok latu..mmg sekurang2nya 11 subjek pun untuk sains agama. aku dulu pun amek 12 subjek, sebab ada satu subjek sampah; EST..huh.
tapi yang aku tak berknan tu, nape bleh amek 11 subjek tahun depan je, tahun selepas tahun depan nak buang subjek pe? takkan nak buang BAT lak, kurang agamanya, kalau buang biologi, kurang pulak sainsnya, huhu, hmm, buang math je la, takde pekdahnya amek math, sbb dh ada add math, lagipun subjek tu senang sgt, tp tu subjek teras lak. kuang3...

الثلاثاء، 16 يونيو، 2009

tahniah

Tulisan kali ini khas buat seorang temanku yang teristimewa..
isnin semalam ketika di sekolah dpt satu msj dari temanku:
"dah balik nanti lapang2 bagitau ea, ada nak cerita sikit"..
pas balik solat dan mandi semua, dok rehat, msj la:
"ngah rehat ni"..
pastu teman itu pun call: "cube teka nak cakap ape?"..excited je bunyinya
"dapat keje ea?"..sebab minggu lepas ngadu yang dia tertekan sgt cari keje..
"a'ah, jadi cikgu kat sekolah teknik, cube teka ngajar ape?"
aku dgr lain macam je gelak dia, ni mesti bukan subjek y diharapkan
"ngajar agama islam?" main agak je..
"hahaha, ha'ah.., takut la, dah lama tak bukak buku agama, nak ajar budak ni ape nanti, dah la f4 n f5..." pnjg lagi diluahkan kerisauannya.
aku yang ada la pengalaman seciput dalam bidang pendidkan ni, bagi la bbrp tips dan tunjuk ajar pe yang boleh dikongsi, sume aku bagi...
baik dari segi ragam pelajar, cara / teknik ngajar, dll..
wlwpun dia graduate bidang sains yang mengharapkan dapat ngajar sains/math atau at least english tetibe kene ngajar pendidiakn agama islam (PAI), tapi aku yakin dia leh ajar betul, takkan sesat pny student yang dia ajar tu...sebab dulu pun menuntut kat sekolah agama gak..
ada la hikmah ngajar subjek agama ni, sekurang2nya dapat la revise semula ilmu agama yang dah lama tinggal tu secara tidak langsung..
sesungguhnya ketettapan Allah itu penuh dengan hikmahnya..
jadi saya nak ucap setinggi2 tahniah kepada "teman tapi mesra" saya ini,
dan saya senantiasa mendoakan semoga anda diberi kekuatan dan kemudahan daripada ALlah dalam menempuh onak duri sebagai seorang murabbi..
khas buatmu.

الثلاثاء، 9 يونيو، 2009

teachers day@adni

atas keterbatasan waktu dan ruang, tak sempat nak cite pasal sambutan hari guru di adni..
diadakan pda hari terakhir persekolahan semester pertama jumaat 30Mei 2009..
majlis bermula lebih kurang kul9 di dataran adni..dimulaan dengan guru2 diarak masuk ke majlis, pastu ucapan2, bagi hadiah untuk permainan yang sampai aku sengal2 kaki tu..ngeh2
persembahan pelajar dan nyanyian+ikrar guru adni.
walaupun aku sekadar guru praktikal yang tak seberapa sumbangannya, seronok gak join hari guru ni..
aku stat masuk sekolah 5mei. selpas 2minggu exam selama smggu setgh, baki bbrp hari sambutan hari guru,, bape kali noh la masuk kelas..masuk kelas pun berteman.hahaha
ikrar guru..

pastu, guru2 marhaban dari kelas ke kelas. stiap kelas akan buat parti, cikgu2 datang makan je la..naik sebu perut makan byk2..seb bek ada kfc..aku suka, tq 4A..kih3..pizza, secret recipe sume aku tak minat..hihi..

kat kelas 3A ada persembahan pelajar...tq guys..

nasyeed...

ni kat kelas 4A,main kerusi beracun..hampeh tol, 3 kali aku main, kalah sokmo..huhu,

kat kelas 5A main gak, main letopkan belon dalam masa 5 saat (nampak sgt kedekut belon, bagi la lama sikit, kah3) sampai lebam jari aku letopkan belon, tapi kalah gak, dapat pecahkan 7belon je, ust samanhudi y menang, 8belon..hush..
tapi tak kesah pun, sekadar nak bersuka ria je..

pas solat jumaat, kami pun balik UIA, malam tu siap2 nak g mj, jb..
walaupun singkat di adni, tapi dapat jugak mengukir kenangan di sini..=)

الأحد، 7 يونيو، 2009

PMR Johor 2009

Kem Bahasa Arab PMR SMANJ 2009
30 Mei - 1 Jun 2009
Maahad Johor & Zoo Johor.
18 Buah Sekolah (76 Peserta)
Penyelaras Program : Ustazah Khamsah Mohijir...marha2!!
(ALUMNI BARB UIAM 1994)
Barisan Fasilitator

Closing di Dewan MArsah..Buat kali ketiga aku pakai baju yang sama untuk closing ceremony..hahaha